Konzumace cukru a těžkých jídel, k tomu nedostatek pohybu! I játra bijí na poplach

Date:

Onemocnění jater se rozvíjí bez viditelných příznaků.

Špatná strava, málo pohybu, obezita? Problémy už klepou na dveře.
Jedním z nejčastějších onemocnění jater je nealkoholická steatóza, která v počátečních fázích probíhá bez viditelných příznaků. Způsobuje ztukovatění jaterních buněk. Nahromadění tuku v játrech může způsobit poruchu její funkce, přiblížila všeobecná lékařka pro dospělé Diana Baranová.

Příznaky onemocnění jater mohou přibývat postupně, jsou však jen minimální a ničím specifické. Jde například o celkovou únavu, malátnost, nevýkonnost, svalovou slabost, zažívací potíže, poruchy vyprazdňování a pocit tíhy či plnosti. Přidruží-li se kožní problémy, poruchy imunitního systému, hormonální nerovnováha, otoky, je to bití na poplach a nejvyšší čas nejen smyslet se, ale Lékařka vysvětlila, že nejčastější příčinou steatózy je nesprávná životospráva, tedy nadměrná konzumace cukru a těžkých jídel s nedostatkem pohybu. Rizikovým faktorem může být obezita, cukrovka a poruchy metabolismu tuků. Steatóza může vzniknout také jako sekundární onemocnění vyvolané užíváním léků a konzumací alkoholu. Ojediněle může vzniknout i při drastickém hubnutí, které zapříčiňuje velkou mobilizaci tukových zásob z oblasti břišního a podkožního tuku, který se následně zpracovává v játrech.

„Alfou a omegou při snaze o udržení zdraví jater a v konečném důsledku zdraví celého organismu je pestrá a vyvážená strava s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce, zdravých tuků a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukcí tělesné hmotnosti,“ řekla Baranová. K nastartování regeneračních procesů doporučuje vynechat nebo alespoň výrazně omezit některá jídla a nápoje či užívání esenciálních fosfolipidů.

Lékařka radí vyhýbat se hlavně jídlům s nedostatečnou výživovou hodnotou s vysokým obsahem tuku, smaženým jídlům. Za nejideálnější považuje připravovat pokrmy jen vařením nebo dušením v páře, případně s přidáním malého množství tuku. Konzumování alkoholických nápojů by mělo být sníženo na minimum.

„Mezi nejvhodnější potraviny, které doporučuji dlouhodobě konzumovat pacientům s poruchami jater i těm, kteří si chtějí udržet zdravá játra, patří nízkotučné mléčné výrobky – tvaroh, jogurty, kvalitní maso – spíše drůbež/králík, a ryby, ovoce, zelenina, zdravé tuky – olivový olej Naopak mezi nevhodné nebo nedoporučené patří nezdravé tuky – slanina, uzeniny, tučné maso, sýry a smetanové mléčné výrobky, vejce, majonéza, ostré koření a samozřejmě slazené nápoje,“ shrnula Baranová.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Pořiďte si umělý vánoční stromeček, na který můžete být náležitě pyšní

Možná patříte k lidem, kteří musí mít všechno naplánované,...

Chelsea boty – návrhy stylizací pro každého

Na podzim a v zimě se klade větší důraz...

Klasické oblečení, které by měla mít každá žena ve své skříni

Některé oblečení by měla mít ve svém šatníku každá...

Kdy se vyplatí vzít si společnou půjčku s manželem či manželkou?

Existuje mnoho finančních produktů, které poskytují peníze jednotlivcům, nalezneme...